Τι να κάνεις δυο μέρες στο Αμστερνταμ

IMG_0092.JPG

Καθώς το Άμστερνταμ είναι μια πόλη με πολλά να δεις και να κάνεις, μερικές μέρες δεν επαρκούν για να ζήσεις την πόλη στο maximum. Ωστόσο, αν αφήσεις τον εαυτό σου χαλαρό και το απολαύσεις, η πόλη έχει πολλά να προσφέρει στον μέσο ταξιδιώτη. Παρά το γεγονός ότι, έχοντας ένα τέτοιο περιορισμένο χρονικό διάστημα στη διάθεσή σου, θα ήταν σοφό να περιορίσεις τις περιηγήσεις στο να θαυμάζεις μόνο τις προσόψεις ορισμένων κτιρίων, ενώ, δυστυχώς, θα πρέπει να πολλές φορές να διώξεις οποιαδήποτε σκέψη σχετικά με επίσκεψη σε μερικές από τις τοποθεσίες, που θα ήθελες να δεις, καθώς την ίδια στιγμή ενδέχεται να συνειδητοποιήσεις ότι έχεις υπερεκτιμήσει τη φυσική σου αντοχή ή απλά να ξεχαστείς σε κάποιο αξιοθέατο για περισσότερο χρόνο από όσο θα ήθελες ή απλά να απολαύσεις κάποια bitterballen και ένα ποτήρι κρύα μπύρα και να βγεις εκτός χρόνου (και τόπου και τόπου!!).

Στα ταξίδια μας προσπαθούμε να συνδυάσουμε τα αξιοθέατα με τη χαλάρωση σε δημοφιλή σημεία, ενώ περιφερόμαστε στους δρόμους των πόλεων ως επί το πλείστον με τα πόδια και περιστασιακά χρησιμοποιούμε μέσα μαζικής μεταφοράς. Είναι λίγο κουραστικό, αλλά είναι ένας καλός τρόπος για να πιάσεις μια εικόνα από το τοπικό χρώμα. Όταν σχεδιάζεις να επισκεφθείς πολλά μουσεία, είναι σοφό να αγοράσεις μια κάρτα της πόλης εάν είναι διαθέσιμη. Έχοντας διαθέσιμη αυτή την ευκαιρία, επιλέξαμε να χρησιμοποιήσουμε την museumkaart. Έτσι, εδώ παραθέτουμε μια λίστα με προτάσεις για το τι να κάνεις με βάση τις δικές μας επιλογές, έπειτα από τη δική μας διαδρομή στην πόλη.

IMG_0046.JPG

Oude Keerk (Η παλιά εκκλησία). Αυτό είναι το παλαιότερο κτίριο στο Άμστερνταμ και βρίσκεται στην περιοχή με τα κόκκινα φώτα, κοντά στην κρυφή καθολική εκκλησία. Είναι θεμελιωμένη σε ένα παλιό νεκροταφείο και η γύρω περιοχή φαίνεται να αρκετά αντιπροσωπευτική του χαρακτήρα της πόλης, καθώς αρχιτεκτονικά μνημεία συνυπάρχουν με τους τουρίστες και την εκδοχή του Άμστερνταμ, όσον αφορά την πορνεία.

IMG_0050.JPG

Ο Κύριός μας στην σοφίτα (Ons ‘Lieve Heer op Solder). Αυτό το σπίτι του 17ου αιώνα, που χτίστηκε δίπλα από ένα κανάλι, στεγάζει μια μυστική καθολική εκκλησία στους τελευταίους τρεις ορόφους του. Οι ένοικοι, προσέφεραν το σπίτι τους για την εξυπηρέτηση των θρησκευτικών αναγκών εκείνων που δεν μπορούσαν να εκφράσουν την πίστη τους δημόσια εκείνη την εποχή. Σήμερα το κτίριο στεγάζει ένα όμορφο μουσείο, το οποίο προσφέρει στον επισκέπτη ενημερωτικούς ηχητικούς ξεναγούς σε διάφορες γλώσσες και μια καταπληκτική εμπειρία του παλιού Άμστερνταμ (εννοούμε την πόλη όχι το τυρί).

IMG_00712222.jpg

Η πλατεία Dam και το Βασιλικό Παλάτι. Πρόκειται για την κεντρική πλατεία της πόλης, η οποίο θα μπορούσαμε να πούμε αποτελεί και την καρδιά της, αφού βρίσκεται στο ίδιο σημείο όπου είχε χτιστεί ένα φράγμα στον ποταμό Amstel, εξ ου και το όνομα της πόλης. Ένα μνημείο για τον Β παγκόσμιο έχει ανεγερθεί στο χώρο, ενώ δίπλα στην πλατεία είναι το Neuwe Kerk (νέος ναός), το μουσείο Madame Tussauds και το Βασιλικό Παλάτι. Το παλάτι, το οποίο χτίστηκε αρχικά ως δημαρχείο, δεσπόζει στην πλατεία και είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να επισκεφθείς και να θαυμάσεις κάποια σημαντικά έργα τέχνης.

IMG_0097.JPG

Rembrandthuis (σπίτι και εργαστήρι του Ρέμπραντ). Ένα αξιόλογο μέρος για να επισκεφθείς και να περιπλανηθείς στο σπίτι του Ολλανδού ζωγράφου και να πατήσεις στα βήματά του στο μέρος, που αποτέλεσε την κατοικία του για περίπου δύο δεκαετίες. Εκτός από τα έργα ζωγραφικής και διάφορα χαρακτικά, μπορείς να θαυμάσεις την προσωπική του συλλογή έργων ζωγραφικής και αντικειμένων.

IMG_0115.JPG

Nemo. Ένα κέντρο επιστημών και μουσείο, το οποίο βρίσκεται κοντά στο Ναυτικό Μουσείο. Οι πέντε όροφοι δραστηριοτήτων, κάνουν την επιστήμη ένα διασκεδαστικό τρόπο για να μάθεις και να διασκεδάσεις, ενώ διαθέτει και μια καφετέρια που επιτρέπει να απολαύσεις μια υπέροχη θέα της πόλης.

IMG_0117.JPG

Το Εθνικό Ναυτικό Μουσείο και αντίγραφο του πλοίου Άμστερνταμ. Αφιερωμένο στην Ναυτιλιακή Ιστορία, highlight του μουσείου είναι σίγουρα το αντίγραφο του παλιού αυτού πλοίου της Ολλανδικής Εταιρείας των Ανατολικών Ινδιών (αριστερή πλευρά της φωτογραφίας). Το αυθεντικό πλοίο βρίσκεται θαμμένο στη λάσπη των ακτών του Χάστινγκς, αλλά εγγυόμαστε ότι η εμπειρία της επίσκεψης σε αυτό το σκάφος, αξίζει το συνεχές σκύψιμο του λαιμού, ώστε να μη χτυπά το κεφάλι σου στα ανώτερα καταστρώματα. Εμείς απολαύσαμε σε αυτό το ζωντανό μουσείο την ηλιόλουστη ημέρα και τα χαρούμενα πρόσωπα γύρω μας.

IMG_0263.JPG

Το Amsterdam Dungeon. Ένας καταπληκτικός τρόπος για να γίνεις μέρος ενός show για την ιστορία του Άμστερνταμ και να διασκεδάσεις

IMG_0250.JPG

Η πλατεία του Μουσείου. Όπως υποδηλώνει το όνομα, αυτό είναι ένα μέρος όπου μπορεί κανείς να βρει μερικά μεγάλα μουσεία γύρω από την πλατεία. Εμείς καταφέραμε μόνο να επισκεφτούμε το μουσείο Van Gogh και φυσικά το Ρέικσμουζεουμ, τα οποία είναι έτσι και αλλιώς must. Θέλαμε επίσης να επισκεφθούμε το Μουσείο σύγχρονης τέχνης Stedelijk, αλλά ο χρόνος δεν ήταν με το μέρος μας. Το Rijksmuseum είναι φοβερό, το ίδιο το κτίριο είναι ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα που στεγάζει θησαυρούς, όπως η νυχτερινή περίπολος του Ρέμπραντ, αλλά και αντικείμενα ασιατικής τέχνης, από την εποχή, που η Ολλανδία ήταν ναυτική και εμπορική υπερδύναμη. Το Μουσείο Βαν Γκογκ αποτελείται από την μεγαλύτερη συλλογή έργων του ζωγράφου, οπότε αν είσαι fan του καλλιτέχνη, όπως είμαστε εμείς, σίγουρα θα πρέπει να πας εκεί και να ψαχουλέψεις  τον κόσμο του.

IMG_0258.JPG

Αν το σπίτι του και τα έργα του δεν σου έφτασαν για να ικανοποιήσεις την δίψα σου για Ρέμπραντ, μπορείς να κατευθυνθείς προς την πλατεία που φέρει το όνομα του ζωγράφου και να περπατήσεις ανάμεσα στη διάσημη νυχτερινή περίπολο. Άντε, ντε, πάμε! Γίνε και εσύ ένα τμήμα  του πίνακα!

IMG_0232.JPG

Το Vondelpark είναι το μεγαλύτερο πάρκο της πόλης και σε μικρή απόσταση από την πλατεία των μουσείων. Δημοφιλής προορισμός τόσο από τους ντόπιους, όσο και από τους επισκέπτες, συνιστά ένα υπέροχο μέρος για να χαλαρώσεις και να κάνεις ένα διάλειμμα από την εξερεύνηση της πόλης, ενώ βρίσκεσαι ταυτόχρονα σε ένα από τα αξιοθέατά της. Βρες ένα σημείο, ξάπλωσε στο γρασίδι και  νοιώσε τον παλμό της πόλης.

IMG_0167.JPG

Το Jordaan, είναι μια από τα πιο διάσημες γειτονιές στην Ευρώπη. Αναπτύχθηκε στα μέσα του 17ου αιώνα και αρχικά προοριζόταν να στεγάσει την εργατική τάξη της ανοδικής και ζωντανής ολλανδικής οικονομίας εκείνου του καιρού. Είναι μια περιοχή με πολλά κρυμμένα διαμάντια, μεγάλες καφετέριες και γκαλερί τέχνης και μπαρ.

Όπως αναφέρθηκε νωρίτερα, δύο ημέρες δεν αποτελούν ικανοποιητικό χρονικό διάστημα για να ζήσεις όλα, όσα η πόλη έχει να σου προσφέρει. Αποφασίσαμε να παρακάμψουμε το μουσείο της Heineken (Έτσι κι αλλιώς εγώ έχω πιει αρκετή Heineken στη ζωή μου), αλλά θέλαμε να επισκεφθούμε το σπίτι της Άννας Φρανκ και δυστυχώς χάσαμε την ευκαιρία να το πράξουμε, καθώς οι μεγάλες ουρές αναμονής μας απέτρεψαν. Δεν χρειάζεται να τονίσω τη σημασία αυτού του αξιοθέατου και είναι βέβαιο ότι πρέπει να το δούμε στην επόμενη επίσκεψή μας.

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s